Eni ü nale seher-hize ney nevası verir
Bükadan Arif i billaha mey safası gelir
Sühanverin eseri bir hayat ı sânidir
Giderse dâr ı fenâdan yine sedası gelir.




Saniye sonra Kapanacaktır

41. Kaset

 041 (12.04.1959) 90 dk. (84)

Mânâ-i insaninin birer vasfı olması hasebiyle, mevzûun esas rüknünü insan mefhûmu teşkil ediyor, demiştik. Gerek mânâsı ve maddesi üzerinde durulacak olursa insan mefhûmunun, beşeri takatla layıkıyla anlatılmasına da imķân olmadığından bir nebze bahsetmiştik.

·         Belki muntazam devam edenlerin canı sıkılabilir. Bazı cümleler tekrar ediliyor. Fakat bu tekerrürün mecburiyeti vardır. Sofranın yemeği değişebilir amma ekmeği değişmez. Bu söylediğimiz cümleleri layığı ile anlamadan geçecek olursak veyahut bir arkadaş o söylediğimiz cümleye yetişmemiş olursa, mevzûnun orta yerindeki bahisleri layığı ile anlayamaz. Bununla beraber her cümlenin tekerrüründe de ayrı bedia[1] gizlenmiştir. Dikkat edecek olursa o mânâyı da tahsil edebilir.

Evet, insan görünüş itibariyle oluşu itibariyle, evvela maddesi insanın nazar-ı dikkatini toplar. Elli, altmış, yetmiş, seksen kiloluk maddi bir kesafetten ibaret. Kan, et ve kemik torbasından başka bir şey değil. Nihayet iki metre uzunluğunda bir çukuru kaplayabilir. Fakat onun bir vicdan-ı kibriyası var, bir mânâ-i ihtivası var. O nokta-i nazardan da nüsha-i kübra, birçok şeyleri câmi.

Konyalı bir adam, burada beni dinlerken Konya’da gezer, daha birçok yerlerde de seyahat edebilir. Dünyanın bir ucunda bulunan bir adam şurada bulunsa, o bulunmuş olduğu sahayı tamamıyla muhit olaraktan burada bulunabilir. Nedir bu insan mefhûmu? Nasıl bir hilkat, nasıl bir fıtrata bir isti’data malik?

Gelmesinde gitmesinde ihtiyârı yok. Dünya denilen şu acayip âleme; elemle emelle dolu iptila sahası, hiç kimse tamamıyla arzusunu alamadan gitmiş. Tabi konuşulurken ekser çokluk, göz önüne alınır, konuşulur. Mesela hiç kimse kâm alamadan gitmiş, diyoruz. Bunun içerisine istisnaları sokmuyoruz. O kâm alanlar, zaten kimse olarak gitmezler. Onun içün sokmuyoruz. Surette öyle kalmış ama hakikatte vücut şaibesinden eser kalmamış, faniyi baki ile değişmiş, o ayrı. Fakat böyle kesafetine sahip olduğu hâlde, hiçbir insan bu âlemde emelini bitirip gidemez. Bu pazarı öyle açmamış Kudret. Zahirde gayet tatlı gibi gözükür, fakat içerisi acayibatla doludur.

Yine büyük insan Hazreti Ali’nin tarifini yapalım burada. O, şöyle tarif eder. Bir hakikatte tarifi vardır, bir de beşeriyetin kaptırmış olduğu kendisini kaptırıp yürümüş olduğu bir dünya tarifi vardır. Hakikatte tarifine göre dünya; tabi ayrı, onu size ben çok defa tarifini yaptım. Bugün o tarif üzerinde yürümüyoruz. O sahnenin üzerinde yaşayan insanların ekserisi dünya dedikleri vakitte ne anlıyorlarsa o tarif üzerinde yürüyoruz. Bir de hakikate kadem basmışlar, geliş ve gidişteki gayeyi anlamışlar, bilmek bulmak olmak mefhûmunda yetişmişler ve nihayet bulmuşlar veyahut olmuşlar. Bunlara göre tarif başka.

O zât-ı âlî de bunlara göre tarifi yaptığı vakitte der ki: Küllü mâ el-hâk an-mevlâk fe hûve dünyak. Bazen de Küllü ma en-hâk an-mevlâk ve hûve dünyâk. Yani hangi şey seni, Hak ve hakikatten alıkoymuşsa onun adına dünya derler. Hangi şey seni helaka sevk etmişse diğer tarifinde, onun adına dünya denir, der. Bu tabi çok yetişmiş insanlara ait bir tariftir.

Bir de umuma ait olan bir tarifi vardır ki o tarifde: “Dünya hezar aşina bir acûzeye benzer.” derler. Dirliği kısa. İnsan şöyle on beş, on altı, yirmi yaşlarındayken, dünyayı başka türlü görür. Eğer nasibi yokda bir de cehalet içerisinde kalırsa, cehlin pençesinde zebûn olursa, tesadüfen bir masaya bir kasaya bir câha da malik bulunursa; “yaratırım sevdası” gelir bütün mevcûdât benimdir, hayaline kapılır. Bilmem anlatabiliyor muyum? Beşerde bu hassa var.

Öyle bir hayal gibidir insan. Oturması başka türlü olur, kalkması başka türlü olur, sözünün tonu edası başka türlü olur, zavallı bir vaziyettedir hülâsa. Bilmez ki her nefesi, her sayılı nefesi, kendi iklim-i vücudundan büyük bir yeri tahrip edip gidiyor, bunun farkında değildir. Semayı deler gibi bakar. Yeri ezer gibi basar. Kendinden başka bir varlığın,  var olduğuna iman dahi etmez. Benim kafam, der. Benim görüşüm, der. Benim anlayışım, der ve ben istediğimi yaparım, der. Bu ne vakite kadar sürer? Hakk’ın bir merhamet-i subhânisine mazhar olmazsa “Gel!” emrine kadar sürer. Zavallı, mahvolur gider. Eğer öyle bir merhamet rüzgârı eserse ehh aldanmışım, der. Öyle zannettim, der. Aman, der kendine bir penâh[2] bulur, bir ilticagâh arar. Zararın neresinden dönülürse, kâr olur. Yakasını kurtarır, yine müebbet istikbalde yüzüne bakılabilecek bir hâlde kalır.

İkinci tarifi yapıyorduk değil mi? Öyle tarif ediyor, Hazreti Kerrar. “Hezar aşina bir acûzeye benzer.” Ne demek, hezar aşina bir acûze? Binlerce insanla düşüp kalkan ahlaksız bir kadına benzer. Samimiyeti yok, aşkı yok. Güler yüzü sahte, seninle düşer kalkarken diğerine işaret eder. İkbalinde hud’a[3] gizli, idbarında[4] fecialar gizlenmiş. Onun içün, kıymetli evladı Cenab-ı Hasan’a vasiyet buyururlarken, bu söylediğim cümleleri söylemişler. Belki tesiri olur diyerekten, bende onun ağzından cürret ediyorum, burada naklediyorum. Beni affetsin. Söz onun sözü.

“Nur-u aynım Hasenim. (Belli oluyor zaten, sözün sahibi çıkar meydana.) Sen benim hayru'l- halefim, timsal-i zî-şerefimsin. Sen benim yerime gelecek hayırlı yavrum, benim şerefimi muhafaza edecek canımsın. Hacet mest etmedikçe bir işin peşinden koşma. Kavval olmaktan ziyade faal ol.” Tam anlayacağımız lisanla, söz adamı olmaktan ziyade iş adamı ol. Sözü ağzından bileğine getir.

“Şerefü’l-insan bi’l-himemi’l âlîye lâ bi'l-rememi’l-bâlîye. Evet, sen nûr-u nübüvvet-i hanedana mensup bir zâtsın fakat bunun parlaklığını kendi yüksek himmetinle göster. Ecdadından kalan şeylerle bunu ispata kalkma. Yarın seni bu âleme getiren, o büyük varlığın sahibinin huzuruna gittiğin vakit de: ‘Ya Rabbi, verdiğini yerli yerinde kullanabildim mi?’ diyerekten alın açıklığı ile çıkmaklık çarelerini ara.”

Ona söylüyor. Anlatabiliyor muyum? Uzun bu, ben birkaç cümlesini aldım. Burada size naklediyorum.

Daima merhametin kâinatı istila etsin. Herkes senin rahmetini düşündüğü vakitte gözünden yaş gelsin. Ben senden bunu beklerim. Hiç kimsenin ayıbını yüzüne vurma. Afüv, affetmek insanın şanını daima yükseltir. Bu sıfatlarla mücehhez olaraktan yaşa.”

Bu vasiyetler onun cibilliyetinde fıtratında meknuz olan, hazineyi o kadar cilalamış ki, insan ekseriyetle çok yakınından zarar görür. Hikmeti sorulmaz. Onun içün yine onların verdiği büyük ahlak dersinde; herhangi bir iyiliği yaparken şahıs orta yerden kalksın, herhangi bir kötülüğü gördüğün vakitte, aynen kötülükle mukabele etmeyin. Onun içün dedenin kabul etmiş olduğu mânâ da: “Lâ darâra velâ dırâr” vardır. Bunun mânâsı: “Sana zarar verene karşı zararla mukabele etmeyin.” der. Anlatabiliyor muyum acaba? Hiçbir yerde bulamazsın bu maddeyi. Hiçbir yerde bulamazsın. Ufak bir cümledir amma ben bunun izahına kalkarsam, bin konferans vermem lazım. Ufak bir misal verebilsen, bir maddesini ver, vereyim.

Kalp[5] bir para verdiler. “Ne yapayım bana zarar verdi, bende bunu başkasına vereceğim, tabi atacak değilim ya!”  Veremezsin! Aşkında imanında kemalin varsa veremezsin. Neden? “Lâ darâra velâ dırâr var. Âdi bir misal sana. Zarara zararla mukabeleyi yasak eden bir mânâya deden gönül vermiş. Üüü, nerede bulacaksın?

Bir hanımını  suçundan dolayı tatlik[6] etmişti, boşamıştı. Bunu biz bugün yapamayız. Tabi misal olaraktan veriyoruz. Boşadı ama kapı dışarı atmadı. Dedi:

     Bu Hakk’ın hükmünde senin talakın icap etti. Tatbik ettim fakat kimsesizsin, himaye-i insana muhtaçsın. Benden de daha ziyade kimse seni himaye edecek var mı?

      Yok, dedi, mutallakası[7].

     O hâlde himayemde kal, bu konağın bir dairesi sana ait.

En nihayet zehirledi. O hukuk başka insan hukuku başka.

     Ben insan, sen insan olmak nokta-i nazarından, senin şu fiiline karşı seni boşamaklığım icab eder, boşadım. Fakat sende insansın, bende insanım, senin de Halık’ın, benim de Halık’ım. Diğer bir hukuk var, bu hukuk muhafaza edilecek. Ben seni himaye edeceğim. Başka himaye edenin varsa, ale’r-re'si-ve’l-ayn[8] buyur.

     Yok, başka himaye edenim.

     İkramında îzâzında[9] yalnız hukuk-u zevciyet kalkmıştır. Dairen de mevcut, hizmetçin de mevcut, bütün ihtiyacın da tamamıyla yapılacaktır, dedi.

Anlatabiliyor muyum acaba? Bunun karşılığı olaraktan, o onu zehirledi! Nihayet zehirin ıstırabından içi parçalanırken, son hayatının nihayet dakikalarında, kardeşim Hüseyin’i çağırın dedi. Geldi.

     Allah’a, dedeme gidiyorum, kardeşim bir diyeceğin var mı?

     Kim yaptı bu fiili?

     Korkarım, intikam mı alacaksın? Yoksa yüzüne bir muâhaze[10] nazarıyla mı bakacaksın? Ona dahi tahammül edemem. Onu öğrenmek mi istiyorsun, dedi.

Anlatabiliyor muyum? Bunlar, bunlar bizim yapacağımız işler değil amma ahlakın son sınıfında insan-ı kâmilin mânâsında, meknuz olan büyük varlıklar. İman aşk insanı bu kemale sevk eder. Bu başka şeyle olmaz. Demek ki kan ve kemik torbasından ibaret olan maddi bedenden hariç bizim bir şeyimiz var değil mi? Olmasa bunlar olur mu? Olmaz. Şu hâlde yine konuşmanın bidayetine döneyim, şurada size bir şey anlatabildim kanaatindeyim.

Gelmede gitmede ihtiyârımız yok. Hemen hemen her konuşmada tekrar ediyorum. Bunun üzerinde durursak; ebediyete, neşet-i saniyeye, iman etmedikçe huzura kavuşmanın imkânı olmayacağını anlarız. Bunun üzerinde durmadan anlayamayız. Ebediyete, ikinci hayata, iman etmedikçe huzura kavuşmanın neşve-yâb-ı bekâ olmanın, bulamayız zevke alamayız yaşayıştan. Bunlara iman etmedikçe.

Geliş ve gidişte ihtiyârı düşünmek lazım. Hem ne kadar, niçün düşünmüyoruz acaba? O kadar çabuk geçiyor ki ömür denilen şey. Ne kadar çabuk geçiyor. Farkında değildir insan.  Şöyle bir düşünse, yahu yirmi sene olmuş, der. Küçük dilini yutacak kadar olur bazen. Şu iş yirmi sene olmuş, şu otuz sene olmuş. Gözünü açıp kapayacak kadar. Onu on misline çıkaramazsın ki o seneleri. Yok, olmuyor işte.

Altmış, yetmiş, seksen, doksan. İnsanlar kendi kendine (Kudret öyle bir hâl vermiştir.) muhayyel bir yaş tayin eder, ben etmem der ama edersin sen. Böyle kendisinden bir sene kor kendisine: -Tutar tutmaz o ayrı bir iş-, tuttuğunu farz et. Tuttuğunu farz et. Hem biraz şöyle uzunca bir rakam koy. Nedir neticesi? Bir şey çıkmıyor ki. O hâlde niçin muhasebe-i nefisle yaşamıyoruz? Neden yaşayamıyoruz?

Hiçbir insan var mıdır ki ölümünden yani şu ten kafesinin inhilale uğramasından ve darmadağın olacağından şüphe eden var mı bir kimse! Zannetmem olsun. Peki, ondan sonraki akıbeti niçün düşünmez. Muhakkak bu akıbet bir hastalığa bir musibete giriftar olup da kendi kendine ümidini kestikten sonra mı insanda tecelli etmeli? Bu düşünce insana ağır bir artık maraz-ı mevt denilen bir tecelli yahut en biçimsiz bir musibete uğradıktan sonra mı insanın aklına gelmeli? O vakit mi bununla meşgul olmalı? Ondan evvel düşünme imkânları yok mudur? Var. Olsa beni yemezsin, bende seni yemem. Niye ben sana fenalık edeyim, düşünsem. O onu düşündükten sonra o neticesi düşünmeye başlandığı vakitte acaba insanın o düşüncesini bir neşeye inkılap ettirebilecek nedir? Madde midir?

Sen o maraz-ı mevtinin tecelli edeceğindeki an sende düşünce başladığı vakitte en muazzam bir câha sahip olmuş olsan, peşinde el pençe divan duranlar sana bir nefes geriye verdirtebilirler mi? O muazzam servetin acaba sana şöyle bir an içün bir vakfe yaptırtabilir mi? Böyle bir şeyler hayatta tasavvur olunabiliyor mu?

O anında çoook düşünüp de en fena bir neticeler anındayken, birdenbire sürûra geçenler vardır. Hiç hayatta tesadüf etmez misiniz kimlerdir onlar? İman ve aşk mertebesinde yükselenlerdir. Derhal bir merhamet rüzgârı eser, merhamet-i sübhâniden. Anlatamıyor muyum acaba? Ve onunla itminan-ı kalp hâsıl olur. Yok, olmuyorum yahu, der. Kesafetten kurtuluyorum. Bir aşk-ı mânâya kavuşuyorum, der. Anlatamıyorum galiba? E bu niçün bırakılıyor acaba? Ben bu kesafet âleminde eşyanın mertebelerini ölçüyordum, şimdi perde kalkıyor.  Artık eşyanın hakikatinde yürümeye başlayacağım, zira ben bu hakikatte yürüyebilmeklik içün, vaktiyle bu sahaya sahip olmuştum. Zira ahlak ile yaşamıştım. Ahlakı da Allah’tan almıştım. Anlatamadık mı? Ahlak; ahlak… Allah’ın ahlakı. Diğerleri nazariyedir, tutmaz. Dedikodudan ibarettir.   ه واتصفوا بصفات الل     . تخلقوا باخلاق الله  . 

Ahlak, Allah’ın ahlakıdır. En nazik Allah’tır. Onun için en büyük Ahlakçı öyle demiştir. Allah’ın ahlakı ile ahlaklanırsanız rahat edersiniz. Ahlak bu. Demek oluyor ki iman, mesut hayatın ruhu. Efendim saadet var mı? Ne? Saadetten ne bekliyorsun? Güzel bir altımızda bir teneke olacak. Bir araba. Kalbinde huzur olmazsa altında araba… Ne yapabilir? Kalbinde değil, âdi âzâ-i cevarihinde sızın olsa dahi o arabanın sana bir hayrı olmaz. Ona dahi olmaz. Ah sıhhatim olsa da şöyle cayır cayır iki kilometre yürüsem, dersin. O değildir o. Mesut hayat o değil.

Mesut hayat, kuvvetli imandır. Anlatamadım mı acaba? Yükünü imana yükletebilen adam mesuttur. Sen insansın yük taşıma. Evet, insan çok yüklü olaraktan gelmiştir. Kendi yükünü kendi taşıdığı vakitte çok inler. Fakat yükünü imana yükletirse elini kolunu sallar gezer. Rahat yaşar. Kudret, sana çok yük vurmuş ama bunun karşılığında da onu taşıyacak varlığı da vermiş. Sen taşıyamamışsın şey, kabul etmemişsin, kendin taşımışsın çek azabı, diyor. Çeek! Bırakır mı zannedersin? Ama imana yükler…

Ervahın/ruhların sükûn ve itminanını getiren, muazzam şeyin adına iman denir. O imanın sıfatına ahlak denir. Anlatamadım mı acaba? Şimdi böyle bir imana insan nasıl kavuşabilir. Bu muazzam varlığı, yeri var bunun. Oturtulacak bir yer var. Onun şan-ı azametine yakışan, makamına kalp derler. Fakat o kalp de beşeriyet zaaf içerisinde bugün. Çeşit çeşit zehirlerle dolduruluyor. Zulmet abâd, karanlıklar içerisinde. Bir yığın telkinler var. Madde simsarları orta yerde dolaşıyor. Her yerden manevi zehirli gaz sıkılmış. Bunlar ayrılaraktan bu kalbi kurtarıp, bunun içerisinde güzel bir makam bulup, imanda o kadar titiz bir şey ki, ufak istiskali[11] kabul etmez.

 [12] كَلَّا بَلْ۔ رَانَ عَلٰى قُلُوبِهِمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ  diyor.

Geçen hafta konuştuğum derste söylediğim gibi; Hudâ, Allah: “O kadar açık mahkeme yapacağım ki diyor, kendilerine karar verdirteceğim.” Tabi hep böyle şey edecekler. Malum ya insan, aciz zamanında daima inkâr eder. Şöyle O kendi cevap veriyor, Hudâ. “Hayır, hayır!” diyor. “Kendi elleriyle irtikâp ettikleri; o inletmeler, o ezalar, o cefalar, o beşeriyete yapılan hakaretler, o zulümler, kalplerinde öyle kesafet yapmıştı ki, orada iman oturur muydu? Tiksindi, çıktı gitti. Bu hâlde geberdiler geldiler, bunları da gözüm görmesin!” diyor.

Metin bir imana sahip olmak içün evvela inkâr nereden başlıyor, bunu teşhis etmek lazım. Anlatır mısın nereden başlıyor? Bugün takatim yok. Birinci, o sebebi bulmak lazım. Onu hangi sebepler doğuruyor. Bu bilinmeyince imana da sahip olunmaz. İlim ile iman arasında ayrılık var mı yok mu? Yoksa bunlar ikisi bir mânâya gelip de lafızları başka başka olan şeyler mi? Bunu bilmek lazım.

Deden kuvvetli inanmış adamdı, üç kıtada hâkimdi, değil mi? Bire on dövüşürdü. İlimlere mevzû verirdi. Her sahada kemale ermiş. Madde elinde oyuncak gibi. Mânâ gönlünde safâ halinde. İkisini birden birleştirmiş. Her tarafı güzel. Nefsinin esiri değildi. Tam hürriyete sahipti. Malum ya nefsinin esiri olan adama hürriyeti var adam, denmez. Ahlaka göre, hürriyeti yok onun. Nefsine esir. Öyle inanmıştı ki:

 [13]  فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ اِلَّا الضَّلَالُۚ   Hak’tan başka dalalden, Hak’tan sonra dalâldan başka ne var, derdi. Maddeye taptın mı Hak yok ki orta yerde, sâfi dalâlde kalırsın. Dalâl içinde kaldın mı ne kadar kötülük varsa, iyilik yapıyor diyerekten yaparsın. Anlatamıyorum galiba. Yıkım yeri buradan başlar. Güzeli çirkin görürsün. Geçen konuşmamda söylediğim gibi, nefsaniyet başlar. Nefsaniyet hasedi doğurur.

Haset o kadar velûd[14] bir şeydir ki, ihtiras başlar, kin başlar. O kin başlayınca zulüm başlar, bir alay piçi vardır. Belâ-i mübremdir[15]. En canlı misalini geçen hafta söylemiştim. Büyük Kitap, onu bize bir hikâye olaraktan şöyle okunsun da geçsin diyerekten, o büyük kıssayı va’z etmemiştir, beyan etmemiştir. Nefsaniyet o kadar fena bir şeydir ki der, güzeli adama çirkin gösterir. Mahbûbu'l-kulûb olan, mahbûbu’l-cihan olan, Yusuf gibi bir Peygamberi, kardeşlerine çirkin gösterdi de ölümüne kalktılar, der. Hayatına kıymaya kalktılar, der. Kardeşi bu, artık daha ötesi var mı? Kardeşi ki hasedinden, kininden, nefsinden dolayı; kardeşini boğmaya öldürmeye kalkarsa, sen ben nefsime kinime sahip olursam kimi boğmam? İşte ahlak bunları temizler. Bunları temizleyen ahlakın membaı da Allah da vardır. Onun kapısı da imandır. Kapıdan içeriye girdikten sonra oturulacak yeri de aşktır. Anlatamıyoruz galiba. Ya, deden öyle der.   فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ اِلَّا الضَّلَالُۚ     Hak’tan sonra dalâlden başka ne ola?

Bir insan Hak ve hakikati kabul etmezse, dalâl içerisinde değil midir? Dalâl neye denir? Şeytanın sözüne ittibaya[16] denir. Dalâlin tarifi bu? Şeytanın sözüne ittiba denir. Daha açık söyle. Nefs-i emmaresinin sevk ettiği tecellidir. Helaka sevk eder. Nefs-i emarenin bütün arzularına hizmet eden kimsenin mabudu kendi nefsidir. Kendi nefsine tapan, âharın hukununa tecavüz eder. Zulüm oradan başlar. Anlatamıyoruz galiba. Bunun büyük Kitap’da beyanı:  [17] اَفَرَاَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ اِلٰهَهُ هَوٰيهُ   der.

Görmüyor musunuz der, nefsini mabut ittihaz edenleri? Kendine tapar. Kuvvet elinde olursa kendine tapar, kuvvet elinde olmayan da ona tapar. İkiye ayırır. Acizleri zahirde kuvvet tanıdığı acezeye tapar, kuvveti elinde sahte benliği olanlar da kendisinin zanneder, kendisine tapar. Birdenbire İblis gibi İblisleşiverir. Neticede de. Fe izâ hûm iblisûn. İblisleşiverir, diyor. Bırakıveririm!" diyor.

Şimdi misal geldi, size bu misali bundan birkaç ay evvel getirmiştim fakat bu esas maddesini getirmeden getirmiştim. Belki o kadar zevk almadınız. O misali tekrar edeyim daha iyi zevk alırsınız.

Vaktiyle zalim hükümdarlardan birisi, Hak ve hakikate gönül vermiş bir insan-ı kâmilden intikam almak üzere hazırlanır. Kendi zulüm divanına çağırır. O zât çıkar huzuruna.

     Ne yapacağımı biliyor musun, der.

     Ne yapabilirsin ki, der. Sen bir defa bayağı bir insansın, der. Bayağı. İnsan makamını da tefhim[18] makamında konuştum. İnsan; lafzı, lügati, Kudret tarafından ayriyetten bir vücut bulur da Kudret’e beni şikayet ederse beni mahkum ettirir. Fakat anlatayım diyerekten bu kelimeyi kullandım, der.

Anlatamıyor muyum acaba? “Benim kim olduğumu bilmiyor musun yahu!?” der. Böyle azameti var, depdebesi var, haşmeti var.

     Ben, der. Bir hükümdarım, bir emirim, bir sultanım! Sen zavallısın, acizsin, esirsin. Hem benim kölemin kölesisin sen, der. Sen benim yanımda emirliğini, hükümdarlığını, sultanlığını nasıl ilan edebilirsin. Onlar benim sıfatım. Bana ait sıfatlar onlar. Sen benim, kölemin, esirimin, esirisin.

     Sen nasıl emirsin, nasıl sultansın, nasıl hükümdarsın? Bana anlat bakayım, der adam.

     Ben nefsimin dizginlerini çekmişim. Bütün arzularını tepelemişim. Mahkûm etmişim. Ruhumun daire-i terbiyesine vermişim, kıpırdanamaz. Sana insaf ile soruyorum, şimdiye kadar nefsinin hangi arzusunu yenebildin?

Yine herifin insafı varmış. “Hiçbir arzusunu yenemedim.”  “O hâlde  benim yendiğim…” Demek oluyor ki,  şu olan vak’ayı şu kıssayı anlatmakla, ahlakın bir esas noktasını tarif etmiş oluyoruz. O tarif de şu. Ahlak, insanın nefsinin arzularını tepeleyen şeyin adına denir.

Yine biz o bir yığın nazariyeleri bırakalım da tatbikat âleminde: “Ahlaklı adam olabilir miyim olamaz mıyım?” yarından itibaren işe başlayalım. Hepsi birden olmaz. Herkes kendi kendini bilir. Her hafta, her insan kendisinin gönlüne ağır gelen bir şeyi terk edecek olursa senede elli şey eder. Haberin olmadan sema ayağına iner. Hepsini birden terk etme. Zordur edemezsin. Bir tanesini. On beş günde birini yap. Ayda birini yap. Nasıl anlatayım? Ayda bir tanesini yap. Senede on iki çirkinlik eder. Bir senede on iki çirkinliği atabilsen,  çok yol alırsın. Senede on iki çirkinlik eder. Evvela çirkinliğin başında gelen hasettir. Altı ayda terk et. Bak ne kadar kolaylık çıkıyor. Altı ayda terk edebilirsen et bakalım. Yarı yolu aldın. Hasedi terk ettiğin dakikadan itibaren, kin gitti nefsaniyet gitti, ihtirasat-ı nefsaniye gitti. Seveceksin. Birbirini sevmeme hastalığı, sevmemeklik hastalığı kalkacak. Kalkacak, haset. Yap, niyet et, Kudret elinden tutar yaptırır. [19]  وَالَّذ۪ينَ جَاهَدُوا ف۪ينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَاۜ    

Ne muazzamdır. Sen zannetme ki, sen el verir ki kabil ol, fail Allah’tır. Kabil, kabil.

 [20]  فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَاۙ

Sen kabil ol yalnız. Ne demek kabil ol? O işin yapılmasına bir kabiliyet, o işi kabule müstait bir veçhe tedarik et. Boynunu bük. “Ben bu andan itibaren, hasedi atmaya niyet ettim.” diye acabasız şey et. Kudret elinden tutar. Allah diyor ki: “Kim ki cihat ederek, Benim istediğim yolda yürümek isterse elinden tutar, Ben yürütürüm.” diyor. Sen kendi kendine zaten yürüyemezsin. Anlatabildim mi? Ben niyet ettim de olmadı, der ekseriyet. Tesadüf ederim ben. Yok niyet etmedin. O tam niyet değil o. O niyetin içerisinde imtihanlar vardır. Sıkıntılar vardır. Tabi nefsin arzuları, öyle çabuk çabuk terk olunan şeyler değildir. Birdenbire ruha geçmek...

Eski konuşmalarda size misal vermiştim. Nefsi okşayan bir romanı verelim en kaba kafalı bir adama, bin sayfalık.  Gözünü böyle açar hiç uykusu gelmez, karnı da acıkmaz. Sofrayı getirirler oraya, şimdi yerim, der. Koy oraya, der. Ne o ya karnım filan acıkmadı, boyuna sayfayı çevirir. Okur okur okur, sayfayı çevirir, çünkü daima nefsini kırbaçlıyor okuduğu sayfalar. Hepsini bitirir. Uyku da yok açlık da yok. Suyun bardağını doldurmaya vakitte yok. Ondan da bir şey kaybederim, diye yine oradan ayrılmaz. Belki böyle su yanında dururken doldurur taşar ama taşsın ziyanı yok yine o. O, o şekilde olur.

Verelim bir ilim kitabını; ruha hitap eder, en zeki adam yirmi sayfa okuyabilir. On beşinci sayfada başlar saçlarını çekmeye. Alsın gibi mi çekiyor, kim bilir ne diye çekiyor? Kuvvet mi alıyor saçlarını çekerken, tepesinden çeker filan, bir şeyler yapar. O bin sayfalık romanı okur; şehvetini tahrik eden, nefsini tahrik eden, kırbaçlayan. Onu bana anlat deyin, hiçbir kelimesini, bir mefhûmunu sakatlamadan tıkır tıkır, tıkır tıkır anlatır. Anlattıkça da zevk alır böyle. Fakat o yirmi sayfalık ilim kitabını okusa, yirmi sayfasını okusa bir ilim kitabının, anlat dense, iyi anlamadım ama aklımda kalanlarını söyleyeyim, der. Üç beş sayfasını yarı sakat yarı sukat filan bir şeyler anlatmaya başlarlar. Neden? Biri ruha hitap etmiştir, biri nefse hitap etmiştir. Anlatamıyor muyuz acaba? Böyledir.

Konuşmayı hülâsa edeyim de keseyim. Yoruldunuz mu?

Şu kan ve kemik, et torbasından, maddi beden, şu kendisini muhit olan müesserât-ı tabiyenin, hücumundan kurtulabilmek için, masun[21] kalabilmek içün her taraftan muhasara edilmiş, arızalardan endişe eder değil mi? Terli, şurada da pencere açık burada da pencere açık, cereyan var, birini kapayayım, der. İşte artık sen kendi kendine bul. Tabii tesirlerden, arızalardan, endişelenir kurtulmak içün, bir barınacak yere muhtaç.

Manevi hislerinde de temayülat-[22] kalbiyesinde de fıtraten kendisine meknuz olan bütün infialata[23] mahkûmiyetten asûde kalmaklık içün bir yere muhtaç değil midir? O maddi müesserât-ı tabiyeden kaçınmaklık içün ihtiyacından fazla burada daha muhtaçtır. Çünkü biraz evveli söylediğim gibi nasıl ki o maraz-ı mevtin alaimi[24] gönderildiği gösterildiği vakitte “Eyvah! İnhilal-i vücut başladı, acaba ne olacağım!” diyerekten, düşüncesini bidayeten kurmuş olsa, kâinat durur. Fakat Kudret, kâinatı durdurmamaklık içün onu nispeten düşündürtmüyor. Sen biliyor musun onu? Sen onun arasında düşünde insafa gel. İkisini muvâzi bir şekilde yürü.

Bilsen ki bir sene sonra öleceksin, çalışır mısın? Maddeye tapan adam, yarın öleceksin kararı eline verilse çalışır mısın? Çalışmazsın. Fakat iman etmiş olsan bir an sonra öleceksin desen çalışmayınca mânâ bir tokat vurur; bir anın var çalış, diye. Nasıl aleyhinde bulunursun? Anlatamıyor muyum? Çünkü sönmüyorsun yeni kapıdan içeriye giriyorsun. Daha mücehhez[25] olaraktan gir, der.

O çalışmayı da ilk önce gönül yapmaktan başlar, anlatabildim mi acaba? İnsan hayvan gibi değil. Hayvan yer içer, cismani ihtiyacını giderir. Bu kâfidir, der. İnsan öyle değil ki. Yer içer, yarın kader nereye sevk edecek, öbür gün kader nereye sevk edecek diyerekten, bir düşüncesi vardır. Bir yere bağlanmıştır. Hatta mânâ metalibi[26] maddi isteklerinden çok yüksektir. İsmini koyamaz. O isteklerin içerisinde dolaşır da ismini koyamaz.

Bunların hepsi iman ve aşka bağlıdır. Sonra Kudret, bu asırda çok iltimas etmiştir. Bu asır ilhâd[27] ve inkâr kapısını, yanlış anlamak devresini kapamıştır. Cenab-ı Hak her taraftan insanlara açılan kapı ile imanı, burhanı ile meydana çıkarmıştır. “Artık inkâr etmeyin. Ben meydandayım.” demiştir. Anlatabildim mi? “Ben senin elinle ihtira etmiş olduğun vaziyette ism-i zahirimle tecelli eyledim. Fen ismindeki varlığı meydana koydum. Aşikâr gözüküyorum. Gel, seni Ben konuşmak bilmezken konuşturdum. Görmezken gösterttim gördürttüm. İşitmiyordun, işittirdim. Kör bir vaziyetteydin yahu, câmiddin[28] canlı yaptım, ne istiyorsun Ben’den. Niçün kabul etmiyorsun.” der. Anlatabiliyor muyum, galiba?

Öyle değil mi? Görüyor muydun? Görmüyordun, göstertti. Söyleyemedik cümleyi, sen anla ne demek istiyorum. İşitiyor muyduk? İşittirtti. Görüyor muyduk? Gördürdü. Konuşuyor muyduk? Konuşturttu. “O hâlde câmid bir vaziyetteyken, şu hâle koyduktan sonra ne istersin Ben’den. Niye Beni inkâr ettirtmeklikle uğraşırsın? Ne geçecek eline!” der. Anlatamıyor muyum? Bu asır geçen asırlara benzemiyor. Artık inkâr ve ilhâd kapıları tamamiyle kapanmış. Berahin-i[29] hissiye kapıları o kadar açılmış ki, iman şek ve şüpheden artık azade kalmış. Burhanı ile meydanda. Bütün burhanları ile açılmış.

...Oluyor, nefsaniyet meselesi oluyor. O hâlde, bu kadar burhanı ile açık olduğu hâlde, cephe alınca, onu nefsaniyet meselesi yapıyor. İnat meselesi oluyor. İnat! O insanın aleyhinedir.  İyi şey değildir, o. Aleyhine! Ebu Cehil nefsaniyet meselesi yaptı, yıkıldı gitti. Şey değildi. Beşeriyetin Fahr-i Ebedisini kabul etmeyen bir adam değildi. Fakat sahte benliği, çok fena bir şeydir insanlarda o, mani oldu.

Hani dedim ya. İnsanlar bazen böyle kendi kendine “Ben yarattım!” der. Utanmaz ağaran saçından. Sıkılmaz ağaran tüyünden. O kadar kuvvetin kudretin var, tüyüne sözün geçmiyor. Sıkılmaz mısın hiç? Düşünmek lazım bir defa insan. Bir davayı ortaya atmalı ama o davayı ispat etmeli. Sen o kadar acizsin ki, ağaran saçına sözün geçmiyor. Değil mi? Hututat-ı veçhiyene sözün geçmiyor. Yüzün sütlaç gibi oluyor. Yaaa!

Ne oluyor, netice itibariyle.

Mânâdan soyundukça, muhabbet orta yerden kalkıyor. Muhabbet orta yerden kalktıktan sonra ailelerde ünsiyet kalmıyor. “Efendim, mânâya inanan ailelerde ünsiyet yok!” Lafzen inanmıştır, gönlüyle inanmamıştır o. Kendi kendine aldatmıştır. İnanıyorum zannetmiştir. İğne yaptırıp da iğnenin, lazım gelen şeklinin içeriye icrasını yapamayan iğneye benzer o.

(Anlatamıyorum galiba? Bugün sıhhatim yerinde değil demek ki o kadar.)

İnsan şu kadar düşünmüş olsa Zât-ı Bâri’yi, Zât-ı Bâri yani Allah. İnsanı cemad[30] iken, zî-hayat dilsiz iken, natık[31] duymaz iken, işiten, görmez iken gören, batını zahirine hatta azasından her bir uzvuna, her eczasından[32] her bir cüzüne anlaşılmaz acayip garâip[33] fıtratla mücehhez kılıp hikmetle doldurduktan sonra, bu kadar istihalat-ı[34] meşkûreden[35] sonra insanı başka bir tarz-ı alaniyette kâinatta gösterdikten sonra, artık hayır demenin imkânı var mı? Senin yapmış olduğun bütün ihtiralar, O’nun yapmış olduğu icadın, birer aciz numunelerinden çalmış olduğun sanatlardır. Anlatamıyoruz galiba. Maddesini modelini yapmasaydı yapabilir miydin? Onun içün Hak ve hakikat olmayan cemiyetlerde, zulüm payidar olur. Hakk’ın cezasıdır. Minterafillah[36] cezadır o. Minterafillah cezadır. Kudret tarafından verilmiş cezadır.

İman ve aşk fertlerde layığı ile yer ederse, onunla insan mücehhez olursa, hakiki medeniyet kurulur. Medeniyet-i fazıla, muhafaza-i haktan ibarettir. Hakk’ı muhafaza etmeyen medeniyete vahşet-i musanna[37] denir. Cicili bicili giyin, sahte sahte gül, yarı beline kadar eğil, düşmüş orada dururken çiğne geç, ne medeniyeti! Niye kendini aldatıyorsun? Bas düğmeye, bir milyon adamın bir dakikada canını al! Buna medeniyet mi denir? Hasta hastanede inlerken, kadın vaz-ı haml[38] ederken, çocuk annesinden memesini bir aylık emerken, piri fani haddizatında tir tir titrerken, insan uyurken, bir an-ı gayr-ı munkasımda hayata nihayet verilsin, onun adına medeniyet densin! İnsanlık namında böyle medeniyet yoktur. Ahlakın tanıdığı, mânânın tanıdığı, böyle medeniyet yok. Medeniyet-i fazıla, hakikat-i medeniyet, muhafaza-i haktan ibarettir. Hak, hangi halk arasında taarruzdan masun kalırsa, o halk hakiki medeniyetin timsal-i mücessemidir[39]. Çünkü büyük Kitap öyle der: “Medeni olmak isterseniz; Hakkı tavsiye edin, sabrı tavsiye edin, der. Hak tavsiye edilmeyen, sabır tavsiye edilmeyen sahada medeniyet olmaz.”  der. Anlatabildim mi acaba?

[40]  وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ 

Elbette, O güzel söyler. Yaa. Hakkı tavsiye eder. Sabahleyin çıkarken bu niyetle hiç birimiz çıkıyor muyuz? Bir kederli yüzü güldüreceğim niyetiyle bir gün kapıdan çıktın mı? Güldür güldürme fakat kendi kendine aşk ile düşündün de: “Ben de insanım. Hilkat-i âlemde beni, Kudret herhangi bir mahlûk-u süfli olaraktan meydana getirmemiş; bende imzası var, beni birçok sıfatları ile mücehhez kılmış. Bugün, Ya Rabbi beni acaba nerede kullanacaksın? Hiç olmazsa bir kırık kalbe bir sürûr benim elimle ilka ettirebilecek misin?” diye bir gün niyet ettin mi? Birçok cicili bicili sözler, birçok oturmalar kalkmalar, fakat böyle bir niyet var mı? Var. Varsa ooo! Barekâllah. Tebrik ederim, hiç korkma. Hazreti insansın.

Herkesin ağzında bir adalet kelimesi dolaşır. Adalet her şeyde hakkı kabul etmektir. O ne kadar zor şeydir, adaletin tarifi bu. Adalet, adalet herkesin. Her şeyde… İlk önce kendinden başlayacaksın. Biz bakıyoruz ki karşımızdakinden, adalet yapıyor mu diyerekten. Kendine baksana adalet yapıyor muyum diyerekten. Hiçbir gün kendin üzerinde “Ben adil adamım.” diyerekten tetkik ettin mi? Kendisinde bu kaideyi tatbikata başladığı gün, sahne değişir. Derhal işin şekli değişir. Kendinden başlayacaksın. O vakit aile teşkilatı değişir. Çocuklar başka türlü yetişir. Bambaşka olur. Olmuyor. Zor oluyor. Kendin içün değil, kendini gösteren insan içün şöyle bir damla kan gibi yaş akıttın mı? Yaa! Geldi mi şöyle bir. Bir insanlık namına ağladın mı? Sinirlerin bozulduktan sonra böyle her dakika gözünden yaş gelir. O makbul değil o. Sinirleri bozulur insanın. Asabda bir şey olur, o her vakit şey. O değil. Öyle sinirlerin böyle minirlerin tam-u sıhhâ[41] iken. Kalbinde rikkat hâsıl oldu mu?

Ey eşk-i revân ateş-i seyyâle[42] kesil.

Böyle bir eşk-i revân oldu mu? Böyle bir gözyaşı oldu mu?

Ey eşk-i revân, ateş-i seyyâle kesil.

(Yoruldunuz galiba. (hayır, hayır) Ne bileyim herkes öyle bir tuhaaaf duruyor. Ya yoruldunuz, yahut bitmedi mi diye bekliyorsunuz.)

Ey eşk-i revân, ateş-i seyyâle kesil.
Ya hûn[43] ile âlûde[44] olup lale kesil.

Bak söylenmemiş sözdür. Ya hûn ile kan ile âlûde olup, karışık olup. Lale, lalenin rengini bilmiyor musun? Lale kesil. Böyle bir gözyaşın oldu mu?

Ey eşk-i revân, ateş-i seyyâle kesil
Ya hûn  ile âlûde  olup lale kesil
Dürr[45] olmana imkân yok ise şimdi senin
Verdi ruh-ü dildâra düşüp jale[46] kesil.

Olmuyor, bizde olmuyor. Bu aşk bu iman bu mânâ gönül zenginliği olmayınca bir şey alınmıyor, neticeler alınmıyor. Evvela geçimlerden alınmıyor. Tabi aileler, o yuvalar, bir milletin mukadderatının parçalarıdır. Olmuyor. Acı. Beşeriyetin ekserisi mağlub-u nefsaniyet olarak yaşıyor. O âharın hukukuna tecavüze başlatıyor, netice alınmıyor.

Nesep; bir çocuğun, (dikkat edin buraya) cemiyete hayırlı olabilmesi içün insanlığa hadim olabilmesi içün bir tek kelime ile örfün kullandığı camialı kelime ile yüksek adam olabilmesi içün. Bu kelimeyi söylemiyorum çünkü yüksek adam dendi mi parası marası çok, masası filan büyük, o geliyor adamın aklına. Onu da nasıl söyleyeyim bilmem ki, anlatamıyorum ben. Maâlî[47] insan olabilmesi içün anasının babasının birbirine çok bağlı olması şarttır. Böyle dedi, Hazreti Muhammed aleyhissalatü vesselam. İki taraf yekvücut olacak kadar, birbirinde vefayı görmesi şarttır. Birbirine. Ne erkek uşak mevkîine, ne kadın hizmetçi mevkîine düşmemesi esastır. Aile hukukunda mânâda, ahlakta. Uşağa hakaret hizmetçiye hakaret değil. O mânâyı almayın. Vazifelere ayrılmış çünkü. O mânâ da değil. Vazifelere ayrılıyor. Burada mânâ çok titizdir, çok. Çok titiz davranır. Biz tabi konuşuyoruz sohbet ediyoruz ahlakın. Deden… Neyse oraları kalsın.

Hülâsa: Nesep, tezhib-i[48] ahlaka ülfet ve muaşerete,[49] hüsn-ü terbiyeye, ziyade şefkate bağlıdır. Sen “Benim nesebim devam etsin.” dersen, buraya dikkat edeceksin. Benim nesebim devam etsin, dediğin dakikadan itibaren tezhib-i ahlaka, ülfet-i muaşerete, hüsn-ü terbiyeye ziyade şefkate bağlıdır. Böyle dedi, büyük Ahlakçı. Bu kaideyi kurdu.

Mesela, nasıl anlatayım bu aile hukukunda, bizim mânâmız o kadar nazikti ki, belki sen onu beğenmeyebilirsin, olabilir ya veyahut beğenirsin. Ben bilmem. Bir topluluk vardı. Her evde, birikmiş bir hazine vardır. Acayip öyle mi? Evet! En fakirin evinde dahi, birkaç ay, belki bir iki sene yiyebilecek, müddehar[50], bir hazine vardır. Nereden birikmiş o? Muhabbetten. Feyz-i bereketten. Akl-ı hikmetten. Mazhar-ı basiretten. İffet-i istikametten. Daha sayayım mı? Zerafet-i fetanetten.[51] Sandığın dibinde üç altın, beş altın, bir ziynet altını, iki beşi bir arada. Yalancı çiçek getiriyor. Kudret ne kadar hayali bozmuş. İcabında o bir altın fiyatına. İki gün sonra toz konuyor toprak konuyor, müzahrafata[52] İnkılâp ediyor. Öteki dört tane beş tane olduğu dakikada en sıkıştığı zaman da bir aileyi bir sene geçindiriyor. Anlatamıyoruz galiba?

Semtin ihtiyar bir annesi, o semtin yardım sandığı. İsim koy sen. Ne bileyim, sen nasıl isim korsan koy. İtimat var, sen bana inanmışsın ben sana inanmışım. Muhterem anne yahut neyse onun kendine ait sıfatı neyse o semtte o tesmiye edilir. Filanca adam evlenecek fakat vaziyeti müsait değil. Evlenenle ev yapana Allah yardım eder. Ona yardım edene de Allah yardım eder. Gönlünü bir yere bağlamış. Ne o? İman. Yük kaldırıyor bak. Konuştuğum mevzûun misalini vererek, konuşmaya nihayet veriyorum. “Bana gelsin” gönderirler. “Al oğlum on tane altın.” Ama o demiyor ki, on altınla şimdi der ki mesela: “İyi ama gelinlik yapacağız on bin lira lazım!” Bu kıyamette de giyilecek mi bu(?) Hani nâmütenâhi mi bu hayatında? Yoo ne kadar? İşte bir evlenme dairesine gideceğiz, ondan sonra geleceğiz, belki bir gün daha filan, ondan sonra ne olur bu? Gördü insanlar, o olur. Ceza, Kudret tarafından. Anlatamıyoruz galiba, ya?

On bin, elli bin, yüz bin üüüü, benim bildiğim kısa rakamlar. Benim saham küçük de o kadarını görüyorum. Mini mini gözlerimle böyle o kadarcık. “Al sen bunu.”  Bir defa bir cam şey gelmiş, ismi hafızama gelmedi, deden zamanında buraya. Gayet güzel. Kaldırmış atmış. Buna çok para gider demiş. Bu kadar şey netice.

Evveli söylenirdi benim çocukluğumda, bir bakır takımı verdiler, mesele bakır takımında değil, biz birinci cihan harbinde, o evlerden topladığımız bakırlarla düşmana karşı geldik. Bugünkü toplanacak çanak çömlekle kapıdan dışarı çıkamayız. Çöpçüye attırmak içün para da bulamayız. Anlatamıyor muyum acaba? Yoo, memleket hesabına değil mi? Lazım oldu, seve seve herkes bakırını, hepimiz cayır cayır, cayır cayır verdik.

Birinci cihan harbinde yaşayanlar bilir. Ama görenek; kafalar birden tekâmül  edecek, birden toplanacak, birden kalkınacak, birden teâli edecek. O teâli edebilmeklik içinde, mânâ ile madde ile birleşilecek, olacak. Herkesin elinde var o. O on altını alan adam, beş altını alan, neyse kudretine göre, saha-i cemiyetine göre, neyse, o da alırken neyse canım. Şimdi öyle der. Faka bastırdık, der. Verme niyeti yok ki. Hayır. Zavallı kim kimi bastırdı haberi yok. Farkında değil.

Gönül birleşmesi ile birleşme olmuyor. Yine cümleyi topluyorum. Nesep; tezhib-i ahlaka, ülfet-i muaşerete, hüsn-ü terbiyeye, ziyade şefkate tabidir, dedi Hazreti Muhammed.

Bunları iyi düşünürdü. Mesela Hakk’ın ismini unutmayayım diyerekten karı koca birbirini “Huu” diye çağırırdı. Belki senin hoşuna gitmez. Anlatabiliyor muyum? Şimdi uşak hizmetçi gibi çağırır. Daha şık gelir o. Hak isminden daha şık! “Hu” derdi o ona “Ya huu” derdi. Anlatabiliyor muyum acaba? Çünkü “Hu” Hakk’ın ismidir. O isimle çağırırsa ona hakaret edebilir mi? Nasıl hakaret edebilir. Hem “Hu” ismi ile çağırsın hem hakaret etsin. Ama Veli, Pakize filan deyince o ona çanak çömlek öteki ötekine şu bu, yerinde hepsi. Tastamam. Çok güzel. Anlatamadık yine galiba. Yoo. Abes fiil işlemez Allah. Her şeyi yerinde. Hem “Huu” ismi ile çağırsında hem de ondan sonra, nasıl olur? Olmaz ki o. Anladın mı? Yaa, hepsi yerinde. Yaa!

Resul-ü Ekrem, Ukkâf İbn-i El-Hilâlî’ye[53] soruyor. “Evli misin?” Öyle sual, sual buyurmuş. “Hayır” demiş. “Yazık sana Ukkâf, çok teessüf ederim, sen demek ki ihvan-ı şeyatindensin.” Ondan sonra bu nesep bahsini açıyor. Bu mevzû uzun sürecek, saatiniz kaç? Ooo. Bunu uzun boylu izah etmiş. İzah ettikten sonra, aile hukukunu tarif etmiş, nasıl olur diyerekten. İsterdim o tarifi yapayım size ama hâlim yok. Bugünlük bu kadar yeter.



[1] Bedia: Nâdide ve güzel, yeni icad edilmiş şey. Beğenilen ve takdir edilen çok yeni şey.
[2] Penâh: Farsça Sığınma. Sığınacak yer. Dayandığı nokta
[3] Hud’a: Hile aldatma
[4] İdbar: Geriye gitmek. Geri dönmek. İşlerin ters gitmesi. Talihsizlik.
[5] Kalp: sahte
[6] Tatlik: Boşamak. Karısını terk edip nikâhını feshetmek.
[7] Mutallaka: (Talak. dan) Boşanılmış kadın. Bırakılmış, nikâhı bozulmuş.
[8] Aler-re'si-vel-ayn: Baş ve göz üstüne. (Gelen misafire karşı veya bir işi deruhte edeceğine karşı hürmet ve memnuniyetle kabul ettiğini ifâde için söylenir.)
[9] İ'zaz: Hürmet etmek. Ağırlamak. İkram etmek. Aziz kılmak. Galip gelmek.
[10] Muâhaze/ Muâheze: Hesaba çekme, sorgulama, Paylama, Azarlama, Ayıplama, Kınamak, kişiyi suçu karşılığında cezalandırmak.
[11] İstiskal: Ağır bulup hoşlanmadığını anlatmak. Soğuk muamele ederek sevmediğini bildirmek
[12] Mütaffifin Suresi 14’ncü Ayet-i Kerime كَلَّا بَلْ۔ رَانَ عَلٰى قُلُوبِهِمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ Meali: Hayır hayır, öyle değil. Aksine onların kazandığı günahlar kalplerinin üzerine pas olmuştur.
[13] Yunus Suresi 32’nci Ayet-i kerime: فَذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمُ الْحَقُّۚ فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ اِلَّا الضَّلَالُۚ فَاَنّٰى تُصْرَفُونَ 
Meali: İşte o Allah sizin gerçek Rabbinizdir. Gerçeğin dışında sapıklıktan başka ne vardır? O halde haktan nasıl çevriliyorsunuz?
[14] Velûd/ velût:  (Ar. vilādet “doğurmak”tan velūd)* Çok doğuran, doğurgan. *Çok verimli, çok semereli, çok eser veren.
[15] Mübrem: Kaçınılmaz olan. Vazgeçilmez olan. Acele yapılması lüzumlu bulunan. Elzem.
[16] İttiba': Tabi' olma. Arkasından gitme. İtaat etme. Tebaiyyet ve imtisal etme.
[17] Casiye Suresi 23’ncü Ayet-i Kerime  اَفَرَاَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ اِلٰهَهُ هَوٰيهُ وَاَضَلَّهُ اللّٰهُ عَلٰى عِلْمٍ وَخَتَمَ عَلٰى سَمْعِه۪ وَقَلْبِه۪ وَجَعَلَ عَلٰى بَصَرِه۪ غِشَاوَةًۜ فَمَنْ يَهْد۪يهِ مِنْ بَعْدِ اللّٰهِۜ اَفَلَا تَذَكَّرُونَ
Meali: (Ey Muhammed!) Hevâ ve hevesini kendine ilâh edinen, Allah'ın kendi ilmi dahilinde saptırdığı, kulağını ve kalbini mühürleyip gözüne perde çektiği kimseyi görüyor musun? Şimdi onu Allah'tan başka kim hidâyete erdirebilir? Hala düşünmez misiniz?
[18] Tefhim: Anlatmak. Bildirmek
[19] Ankebut Suresi 69’ncu Ayet-i kerime وَالَّذ۪ينَ جَاهَدُوا ف۪ينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَاۜ وَاِنَّ اللّٰهَ لَمَعَ الْمُحْسِن۪ينَ
Meali: Ama bizim yolumuzda cihad edenleri, elbette kendi yollarımıza eriştireceğiz. Hiç şüphe yok ki Allah iyi davrananlarla beraberdir.
[20] Şems Suresi 8’nci ayet-i Kerime فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَاۙۖ
Meali: Sonra da ona kötülük ve takva kabiliyetini verene yemin olsun ki,
[21] Masun: Korunan, mahfuz, emin, muhafaza olunan. Sâlim, sağlam.
[22] Temayülât: (Temayül. C.) Meyiller, sevgiler, muhabbetler.
[23] İnfialat: (İnfial. C.) İnfialler. Gücenmeler. Aksi te'sirler. Teessürler. Hareketlenmeler. Teessür ve hareketler.
[24] Alaim: İzler. İşaretler, deliller. (Bak: Alamet)
[25] Mücehhez: Noksanları tamamlanarak hazırlanmış, lüzumu olan silâh ve sair şeylerle donanmış. Cihazlanmış.
[26] Metalib: İstekler. Arzular. Taleb edilen şeyler
[27] İlhad: Dinden çıkmak. Dinsizlik. Dinden dönmek. Allahın varlığına, birliğine inanmamak. İmânsızlık.
[28] Câmid: (Câmide) Ruhsuz, sert, katı madde. Cansız
[29] Berahin: (Bürhan. C.) Deliller. Şâhidler. Bürhanlar.
[30] Cemad: Cansız ve kurumuş olmak. Yağmur yağmayan yer. Sütü olmayan deve. Donmuş, katı cisim.
[31] Natık :Konuşan. Söz eden, söyleyen, beyan eden. İdrak eden. Bildiren. Fikir ederek düşünen.Altın ve gümüş gibi olan mal.
[32] Eczâ:(Cüz. C.) Eczacılıkta kullanılan çeşitli maddeler. Ciltlenmemiş kitab ve saire. Cüz'ler, parçalar, kısımlar.
[33] Garaib:(Garib. C.) Acaib şeyler. Hayret edilecek şeyler. Tuhaflıklar.
[34] İstihalat: (İstihale. C.) Değişmeler, başkalaşmalar.
[35] Meşkûre: Şükür ve teşekküre lâyık olan, teşekküre değer, övülmüş, beğenilmiş.
[36] Minterafillah Allah tarafından.
[37] Vahşet-i Musanna: Sanatlı vahşet
[38] Vaz'-ı Haml: Doğurma.
[39] Mücessem(e):Cismi olan. Dış duygularımızla bilinip varlığından haberdar olduğumuz şey. Varlığı görünen. Cisimlenmiş olan. Bir şekli gösteren. Uzunluğu, genişliği ve kalınlığı olan cisim. Şekillenmiş.
[40] Asr Suresi 3’nci Ayet-i Kerime   اِلَّا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ  
Meali: Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır
[41] Sıhhâ: Sıhhata, sağlamlığa, doğruluğa dâir ve müteallik.
[42] Ateş-i Seyyale: Ölümün akışkan (akıcı) ateşi.
[43] Hûn:Kan, dem
[44] Âlûd/ Âlûde: Karışmış, karışık, mülevves. Bulaşmış
[45] Dürr:(Dürdâne, dürre) f. İnci. İnci tanesi.
[46] Jale:  Farsça Çiğ. Kırağı. (Bak: Şebnem)
[47] Maâlî: Şerefler. Yükseklikler. Yüksek fikirler. şerefli vazifeler.
[48] Tezhib:(Zeheb. den) (C.: Tezhibât) Yaldızlama işi, yaldızlama sanatı. Süsleme.
[49] Muaşeret: Birlikte yaşanılanlar. Sünnet dâiresinde insanlarla iyi münâsebet.
[50] Müddehar: Biriktirilmiş, yığılmış. İstif edilmiş. İddihar edilmiş
[51] Fatanet (Fetânet): Zihin açıklığı. Çabuk kavrayış ve anlayış. Sağlam anlayış
[52] Müzahrafat: Atıklar, süprüntüler. Yaldızlı pislikler, süslü yalan sözler.
[53] Diğer kaynaklarda Akkaf bin Bişr olarak da geçiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Şemseddin Yeşil - Tüm Hakları Saklıdır..
Designed by CruelKeSh | 2017